Home

>

“Després d’Auschwitz no es pot escriure poesia”, va sentenciar Theodor W. Adorno.  “Després de cada guerra algú ha de fer neteja”, escriu la poeta Wislawa Szymborska. Aquesta frase és el leit-motiv de After every war, una antologia de poesia escrita per dones alemanyes després de la Segona Guerra Mundial que la irlandesa Eevan Boland ha traduït a l’anglès.

 Rose Ausländer, Elisabeth Langgässer, Nelly Sachs, Gertrud Kolmar, Else Lasker-Schüler, Ingeborg Bachmann, Marie Luise Kaschnitz, Hilde Domin i Dagmar Nick són les poetes. Totes van patir els horrors de la guerra; algunes, de l’exili; altres, la deportació i l’Holocaust. Entre aquestes darreres, Gertrud Kolmar va morir a Auschwitz als quaranta tres anys, després d’haver escrit, entre altres, el poema corprenedor de “La víctima”.

 Ho recordo avui, vint-i-set de gener, dia internacional de l’Holocaus, pocs mesos després d’haver visitat l’horror del complex de l’assassinat planificat d’Auschwitz-Birkenau. Transcric dues traduccions que he fet gairebé d’urgència perquè en volia deixar constància tal dia com avui. Per conservar-ne la memòria, perquè mai més no torni a succeir i perquè es pot escriure poesia per endreçar el món i la vida després de la guerra i de totes les derrotes.


Rose Ausländer, La meva clau
La meva clau
ha perdut casa seva.
Vaig de casa en casa
però no passa en cap.

He trobat
el manyà.

La meva clau entra
a la seva tomba.


Hilde Domit, Exili
La boca morent
la boca torta
la boca intentant
dir el mot correcte
en una llengua estranya.
El retrat en blanc i negre és de Gertrud Kolmar (1894-1943). Les fotografies d’Auschwitz són de Frèia Berg (agost 2010).

3 thoughts on “>POETES DEL HOLOCAUST

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s