Home

 

 

És el títol del retrat que m’agradaria traçar-ne. Un retrat d’abast, i de fons, com a ell sé que li agraden. Com ell mateix n’ha traçat de tantes persones vinculades a la història cultural del país amb aquesta radical convicció i honestedad que el porta a – deixa-m’ho dir, Albert- pontificar sobre moments, situacions i personatges. Home valent, desacomplexat, convençut del que cal fer amb sentit, teoria i pràctica de país i amb el sentit del deure cultural, en tant vessant fonamental del deure patriòtic. Aquí rau, en molt bona part, la motivació i la justificació, per a qui la vulgui saber, de la seva actitud humana i intel.lectual de la que en sorgeix la seva obra.

El vaig conèixer des de l’admiració i per acumulació. Admiració vers un investigador incansable que em proporcionava les claus del que volia saber, del que intuïa que ell sabia, i des de l’acumulació de la feina que havia fet i de la saviesa que compartia i anava – va – distribuïnt entre tots els que d’una manera o altra l’hem anat a trobar. També em va repartir feina: allò de “caldria fer” o “fóra necessari saber” o “necessitaria que em diguessis”… Treballar, fer feina i donar feina als altres forma part de la personalitat que vaig conèixer des de l’admiració i per acumulació i que al cap del temps he continuat admirant per acumulació del coneixement i, de l’afecte.

Traçar el retrat d’aquest noucentista vocacional, partidari i practicant de la feina ben feta, entusiasta de la cultura, de la història i de la veritat – és a dir, del que és l’objectivació – significa passar necessàriament revista de la seva extensa bibliografia, tornar als inicis, resseguir la seva vocació d’home de lletres. Del jove que es va iniciar com a poeta i va practicar la narrativa, que va actuar en la clandestinitat i en les poques, escasses tribunes de què el país disposava per contribuir a la construcció i articulació de la crítica i historiografia literàries de la contemporaneitat: em refereixo a la revista Serra d’Or, de la que va ser un dels fundadors i presència permament entusiasta, crítica i esperonadora. De qui va construir les biografies de Carles Riba, Josep Carner, Bofill i Mates, J. V. Foix i Marià Manent, entre altres. Del reivindicador del Noucentisme en tota la seva claredat i amplitud. De l’escriptor de retrats de moments i personatges. Del pioner en la recuperació de la memòria històrica des dels reculls bibliogràfics, diccionaris, promoció de recerques, l’estudi de l’exili i l’escriptura memorialística.

Si dic ‘Albert Manent, noucentista”, és perquè sé que en el fons i en la forma de la seva manera de fer hi ha empeltat l’esperit i les maneres de les virtuts que han quedat com a tòpics i que no són altra cosa que components, positius, d’una determinada visió de la civilització i, si m’ho deixes dir en paraules nostrades, civilitat. Em refereixo a la voluntat, la (també en el teu cas) “santa” continuïtat, el rigor, la vocació de servei, i la visió estratègica de l’àmbit on totes aquestes virtuts acumulades conflueixen, que per a tu, i per a molts de nosaltres, consisteix la construcció permanent, sòlida i sense defalliments, del país. Siguin quines siguin les circumstàncies, com tota una vida com la teva dedicada a les lletres, a la història i al país, posa de manifest.

I ara que arriba l’hora de celebrar-ho, m’agrada fer-ho esbossant i pregonant el teu retrat de noucentista invicte perquè sé que aquesta denominació, que és més que un adjectiu que t’agrada per tot el que significa i perquè és una virtut que has practicat, practiques i ens has ensenyat a practicar.

Moltes gràcies, Albert. Només desitjo que els que hem anat vorejant la teva trajectòria cultural, intel.lectual i patriòtica puguem esdevenir dignes i bons deixebles d’un mestre tan excepcional com ets.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s