Home

Perquè la veu dels poetes sempre és capaç de germinar de les llavors més impensades”, l’edició de primavera dels Fulls de l’Escriptori s’ha proposat mostrar la relació de la poesia amb un ampli entorn creatiu a partir de la paraula dels poetes, que són gent que “van i venen, pugen i baixen, s’alimenten amb nutrients terrenals i no acaben mai de tenir una vida real. La seva obra és la seva realitat, però com tot en aquest món està lligada a altres realitats, hi conviu i es nodreix amb un procés etern de veïnatge”. Amb aquests paraules l’editor dels Fulls, Quim Curbet, presenta un monogràfic que ofereix l’interès de mostrar fins a quin punt els poetes es nodreixen – ens nodrim – de nutrients terrenals i d’imaginaris col.lectius, d’estris d’altri, de facultats pròpies, de la creativitat aliena que aconseguim fer nostra per mitjà de la paraula, la intuïció, l’assimilació o de la mirada i que, de vegades, tot això és u.

Els Fulls mostren com la poesia és l’epicentre i el que la voreja són elements diversos de nodriment, penetració i fusió que fan néixer i créixer el poema. Per aquest motiu els col.laboradors dels Fulls parlen d’arquitectura, pintura, promiscuïtat, narrativa, memòria, teatre, fotografia, plastidecors, bolígrafs, música, tarot, ciència, espai, fusió, mètrica, escultura, cosmologia, publicitat d’estilística i de moltes altres coses. Alguns desvetllen les claus dels seus poemes; d’altres, s’hi aproximen. N’hi ha que n’ensenyen directament els resultats publicant-hi els poemes sorgits d’aquest vorejar la riba de l’aguabarreig i n’hi ha que s’han estimat més aproximar-se a l’aiguabarreig dels altres.

Diversament ho van explicant Carme Ramilo amb el poema sobre “l’extraordinari escultor suec Gustav Vigeland”; Sílvia Bel, que reflexiona sobre “l’anar provant fins que trobes una veu pròpia i el mitjà que més t’ajuda a donar-li forma” i finalment la retroba en un poema inspirat en quadres d’Escher, en Apollinaire i Gargallo; Rosa Font – premi Carles Riba 2010 – llegint fotografies; Francesc Prat en certifica la transversalitat; Cèlia Sànchez-Mústic fa la provatura – i se’n surt! – d’aproximar poesia i matemàtiques i Pep Solà hi entra de ple atribuint-hi l’harmonia i la bellesa com a elements compartit; David Jou expressa la triple gratitud a les arts per mitjà de Barceló, Picasso i acaba assseverant que “totes les lliçons de les arts s’obliden i només queda la roentor de la paraula obrint-se pas victoriosament” en el poema amb què clou la seva intervenció; Lluís Calvo en celebra la promiscuïtat; Susanna Rafart invoca Kafka i la pintura; Quim Español estableix que “l’arquitecte expert sap construir alguna cosa inesperada a partir de totes les limitacions” i assaja sobre l’art fusió; Joan Duran i Ferrer situa en el terreny comú de la ciència i el poema l’espai del misteri i dels reptes i així fins els trenta-set poetes, narradors i assagistes convocats: Lluís Muntada, Anna Carreras, Carles Duarte, Vicenç Altaió, Pep Vilà, Teresa Costa-Gramunt, Jordi Llavina, Lolita Bosch, Francesc Prat, Jordi Colomer Feliu, Laura Dalmau, Mireia Vidal-Conte, Gemma Arimany, Mònica Miró i Vinaixa, Laia Noguera, Jaume C. Pons Alorda, Miquel Pairolí, Víctor Sunyol, Pau Vadell, Xevi Pujol, Rosa Pera, Abraham Mohino, Antoni Clapés. També jo he tingut l’oportunitat de dir-hi la meva a “El dard i el poema” entre la música, la pintura i la fotografia.

El resultat dels Fulls de l’Escriptori és el d’un compendi de poètica contemporània on tenen cabuda totes les pràctiques i totes les estètiques. És una confessió coral sobre la poesia del segle XXI, la que respon als impulsos i realitats d’ara mateix perquè, com ens recorda l’editor, “en un món dominat per les angoixes i les pulsions d’una realitat vertiginosa, la poesia sorgeix més que mai com una veritat necessària que neix de l’emoció i commou”.

Els col.laboradors i l’editor de ELS FULLS DE L’ESCRIPTORI al Centre d’Arts Santa Mònica el dia de la presentació a Barcelona, 19.IV.2011. Fotografia de Curbet Edicions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s