Home

Aquesta setmana, Òmnium Cultural vam celebrar el primer mig segle d’existència marcant el full de ruta vers el futur des del triple compromís de continuar la defensa de la llengua catalana, d’assolir la independència econòmica i de garantir que el poble de Catalunya tingui i exerceixi el dret a decidir el seu futur. El discurs de la presidenta d’ÒC, Muriel Casals, va ser explícit, i és per això que em sembla oportú reproduir-ne els moments més significatius.

El català, llengua comuna

La cultura, cal recordar constantment, contribueix sobretot a augmentar el capital social i simbòlic d’una col•lectivitat. És un bé públic en el que la inversió té un retorn molt alt, des de tots els punts de vista, però que sobretot és especialment important per a la cohesió social i per a l’emancipació individual i col•lectiva. (…)El model educatiu i el mecanisme d’immersió no poden patir més atacs ni poden perillar per accions particulars. La nostra llengua ha de ser llengua vehicular a l’escola i a tots els espais socials. Des d’Òmnium marquem com a prioritat la defensa davant de qualsevol atac a la nostra llengua. L’entitat es personarà en totes aquelles instàncies necessàries, adoptarà les mesures que calgui i instarà aquelles actuacions judicials que estimi convenients per defensar el nostre model educatiu contra els forts atacs que d’un temps ençà està patint. El pacte nacional per a la defensa del foment de l’ús social del català ha de ser l’eina que propiciï que el català sigui la llengua comuna de la ciutadania del nostre país.

Indepèndencia fiscal

Davant de la necessitat de recaptar i administrar el nostres impostos i d’exercir una política econòmica pròpia amb responsabilitat i per al be de la ciutadania es propugna la independència fiscal. “Per a fer-ho ens cal unitat política i social. Des d’Òmnium treballarem a partir d’avui per fer créixer aquesta majoria social necessària per tal de construir un futur nacional emancipat, i al mateix temps restarem absolutament amatents a qualsevol flaquesa que mostrin els nostres representants polítics que impedeixi assolir aquest objectiu. D’altra banda, si l’Estat espanyol rebutja un avançament inequívoc en aquest línia, Òmnium Cultural ha pres la decisió d’estudiar des d’avui accions coherents i viables per a dur a terme accions d’objecció fiscal. Pensem en actituds com consignar les quanties gestionades, els impostos, a un compte públic obert amb aquest propòsit. Un compte que no es liquidaria fins que no es solucionés el greuge fiscal que pateix Catalunya.”

Dret a decidir

Impulsar radicalment el dret a decidir el nostre propi futur. La força de la democràcia representativa és la base de la nostra acció. En els darrers temps els catalans que viuen en molts dels nostres pobles i les nostres ciutats han pogut decidir en consultes populars si volen que el nostre país sigui independent o si s’ha de mantenir unit a Espanya. Ha estat una iniciativa d’arrel cívica en la qual Òmnium ha col•laborat de manera decidida i a la qual s’han sumat centenars de milers de ciutadans. (…) Només pot acabar quan un referèndum sigui convocat de manera oficial i vinculant a tot el país. Aquesta és la doble intenció d’Òmninum. D’un costat, enfortir nacionalment la societat perquè quan arribi aquest moment el sí sigui majoritari i decidit. De l’altre, impulsar els nostres representants democràtics perquè es comprometin, dins un termini de temps raonable, en l’exercici irrenunciable i efectiu del dret a l’autodeterminació.”

Quan Julià Guillamon demana “Més Òmnium i menys Barça” (La Vanguardia, 12 de 2011) planteja que la majoria àmplia és possible. Manifesta, igualment, com tants altres comentaristes al llarg d’aquests dies, que Òmnium Cultural compleix amb la societat catalana fent pinya, treballant per la integració social, liderant les iniciatives i posicionaments que la societat demana. Nosaltres també ho creiem així. Som Òmnium, som país. El nostre compromís creix i continua.

One thought on “Independència cultural, independència fiscal, dret a decidir

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s