Home

 

El cartell és obra de l'artista Pere Stämpfli

 Del compte enrere que des del dia del Vinyet es va fent per tot Sitges a l’espera de la Festa Major hi ha un esdeveniment important dels prolegòmens com és el de la sortida del programa. Sol ser un secret bastant ben guardat – tot i que enguany el secret més ben guardat és el Drac restaurat per en Pep Pascual, Quan surt a la llum pública tothom s’afanya a anar-lo a cercar no fos cas que passés com ja ha passat en diverses ocasions: que la demanda superi de llarg l’oferta i que més de quatre es quedin sense. El vespre de la presentació hi havia qui n’adquiria tres, quatre, cinc, no fos cas que algú de la família no hi fos a temps, tot i que des de l’endemà es distribueix a bastament per diversos punts de venda.

Per arrodonir el moment del programa s’ha creat la tradició de la presentació – un altre dels encerts de les tradicions de creació recent. És un acte tan senzill com entranyable, perquè hi ha qui hi ha d’haver – autoritats, comissió, cartellista, pendonistes… – i qui s’hi vol afegir. En la presentació del programa d’enguany, a més dels que hi havia d’haver i d’un públic nodrit i motivat, hi havia en Jànio Martí que per anar fent boca i com aquell qui res anava desgranant amb el seu característic solo de piano la música dels balls de la Festa.

Una carpeta que es tanca amb betes i amb les cobertes reproduint un dels motius del cartell – unes empremptes de neumàtic… – conté nou mostres del cartellisme de festa major sitgetana des dels anys trenta ençà. Al darrere, el programa d’actes, els textos, els crèdits, els escrits institucionals, els perfils de la pregonera, el pendonista – que assegura, i tractant-se del meu oncle Isidre ho crec, que és possible repicar les campanes i anar a la processó -; l’article d’en Pep Pascual explicant quina n’ha fet amb el Drac i el Poema de la Bandera, que enguany és del poeta i professor August Bover. El contingut és el que s’espera llegir cada any amb les novetats que mostren que tot canvia i que l’essència de la Festa Major de Sitges continua viva gràcies a l’esforç i a la il.lusió de tants.

Val la pena deturar-se en cadascun dels cartells. Tots ells són mostres de plasticitat expressiva, del disseny del moment, de com Sitges es manifesta als ulls dels sitgetans i dels forasters i de com els principis de la publicitat van fent via, dels artistes que hi han deixat la seva petja. L’autor del cartell de 1935 ens ofereix una vista aèria del campanar i la Punta amb una mar de veles blanques i un ram de clavells vermells amb l’eslogan que diu – i és cert – que la Festa Major de Sitges és “la més típica i tradicional de Catalunya”. Els anys 1949 el cartellista Solé conjuga les barques a la sorra i la Punta amb un “Sitges playa de oro” reblat pel “Sitges es el cascabel del Mediterráneo”, segons ho va establir un afamat escriptor. El 1955 Ballestar presenta la Punta amb les lluminàries dels focs artificials i el constant “Sitges playa de oro”, eslogan que va fer fortuna perquè el repeteix Martí Ripoll el 1960 amb un alegre bastoner amb els gegants al darrere. Don Mathews presenta la silueta d’un diable maça en mà i carretilla encesa ruixant amb les espurnes l’anunci de la Festa Major de Sitges. El cartell d’Agustí Albors, de 1981, és un clàssic immortal i una de les seves millors obres plàstiques: la negra silueta del grup de diables de primer terme s’imposa al foc multicolor que contemplen la silueta de la Punta i la lluna blanca. Els gegants són sovint protagonistes del cartell: el 1999 Florència Coll ens mostra els geganters vestint el Gegant de la Vila i el 2002 Rosselló dibuixa la parella passejant sota un sol de foc i una palmera que s’inclina al seu pas.

Pere Stämfli presentant el cartell de la Festa Major. Fot. Frèia Berg (2011)

Pere Stämpfli ha estat el cartellista de la Festa Major d’aquest 2011. Per a celebrar-la, explicava en la presentació, no s’ha mogut del seu carrer d’en Bosch, on els Gegants Moros, que són els seus veïns i que mai no havien sortit abans al cartell de la Festa Major, conversen sobre qualsevol dels temes d’aquest dia. Com a rerefons, Stämpfli hi ha deixat l’empremta d’un dels seus pneumàtics baixant des del cel mig clarós mig boirós de les boires de París o de Berna fins a la blavor lluminosa del cel sitgetà.

Ara que el programa i el cartell van fent via i el compte enrere es va accelerant tothom s’organitza per al ritual de cada any per a les trenta-sis hores més intenses del calendari sitgetà. I jo, que ja espero el Drac…


 

2 thoughts on “Festa Major 2011: el programa i el cartell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s