Home

 
Sempre que arriba la Diada Nacional de Catalunya penso que de pedagogia no n’hi ha mai prou, com tampoc n’hi ha mai prou de fer memòria del que commemorem enfront d’un poble que perd les llibertats, se li prohibeix la llengua pròpia, veu les seves institucions suprimides i com se n’hi imposen unes altres pel sol fet de conquesta; un país que ha lluitat ciutat per ciutat i vila per vila i que és sotmès a una ferotge repressió vers les persones, els seus béns i vers la identitat nacional en tots els seus aspectes. Commemorem la lluita i la resistència per les llibertats nacionals de Catalunya en totes les seves dimensions.

El paral.lelisme entre el triomf dels Borbons i el del franquisme per les conseqüències que el nostre país i la nostra llengua van patir és inevitable per la seva contundència en la voluntat aniquiladora. El poeta Salvador Espriu ho descriu ben bé en el poema que va dedicar a la memòria de Pompeu Fabra, El meu poble i jo:

“Bevíem a glops

aspres vins de burla

el meu poble i jo.

 

Escoltàvem forts

arguments del sabre

el meu poble i jo.

 

Una tal lliçó

hem hagut d’entendre

el meu poble i jo

 

La mateixa sort

ens uní per sempre

el meu poble i jo.

És la lluita, doncs, per la voluntat de ser i per continuar essent poble i nació. Perquè al llarg dels tres-cents anys que separen la Guerra de Successió amb la Catalunya del segle XXI es constata que l’esperit centralista i jacobí dels llavors guanyadors es perpetua històricament en noves formes i sempre contra els mateixos objectius, que són el país i la llengua pròpia.

Salvàvem els mots

de la nostra llengua

el meu poble i jo.

 

A baixar graons

de dol apreníem

el meu poble i jo.

 

Monument al Dr. Bartomeu Robert, Sitges

 

Per això té sentit commemorar l’Onze de Setembre. I té sentit fer-ho, a Sitges, al peu del monument al Dr. Robert, símbol del catalanisme regeneracionista i del municipalisme modern al nostre país. Els discursos de Bartomeu Robert al Sitges de 1899 i de 1900 mantenen tota la vigència de principis en tant que la política és un sistema de valors. Robert hi creia, i així ho va voler transmetre a la ciutadania sitgetana més enllà de les contingències puntuals del seu nomenament de Fill Predilecte i de la inauguració del Saló de Sessions modernista que va regalar a la Vila. L’acte unitari que cada any se celebra a la plaça de l’Ajuntament té, també, el sentit de doble homenatge: a la voluntat de ser i a un dels més polítics fundadors del catalanisme modern.

Per als sitgetans la Diada té enguany el valor afegit d’un esdeveniment únic, ja que la Moixiganga de Sitges, amb l’Agrupació de Balls Populars, actuarà en l’acte institucional del Parc de la Ciutadella. Crec que ara i aquí no cal remarcar la importància que té per a la cultura popular i per a la nostra cultura nacional la vigència i l’interès d’aquest ball, que és molt més que un ball. I crec, també, que hem de valorar positivament l’oportunitat que és la seva representació en un acte d’especial projecció pública.

Per tot plegat em sembla que avançar l’ofrena floral al Dr. Robert el vespre del dia anterior no és desvirtuar l’acte de la Diada a Sitges perquè fa possible l’assistència tant a l’ofrena com als actes de Barcelona. Enguany és un fet excepcional i l’any vinent hi tornarem al matí. Altrament, els actes més emblemàtics de la Diada no tots se celebren el dia Onze; sense anar més lluny l’homenatge al Fossar de les Moreres on no s’hi enterra cap traïdor s’esdevé la nit del dia abans. El que trobo lamentable és la renúncia a l’acte unitari per part del partit dels socialistes i també d’ERC; no són moments, precisament aquests, per desmarcar-se de la voluntat comuna de la commemoració i encara menys, a parer meu, quan és degut a un fet puntual que protagonitzen una entitat sitgetana i un dels símbols del patrimoni cultural de la Vila.

Torno a les paraules de Espriu pensant en el sentit de la Diada Nacional de Catalunya:

 Davallats al pou,

esguardem enlaire

el meu poble i jo.

 

Ens alcem tots dos

en encesa espera

el meu poble i jo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s