Home

Dec a un amic poeta La balada de les estrelles d’en Josep M. de Sagarra cantada per Ramon Muntaner i la troballa de paraules i expressions que, a còpia de recordar com les ha escrit o recitat en alguna ocasió han pres un caient que no podria oblidar: salabruga, argelaga tendra… Li dec també saber que algun dia potser sabré mirar les estrelles d’una altra manera.

Siguin quins siguin  els poemes i els versos de Josep M. de Sagarra hi sobreïx la tendresa i el sentit de la paraula viva – ell, sí – dintre de la més natural fluïdesa del llenguatge poètic, sense artificis i amb dicció de cançons. Si el do de la poesia i de la paraula han estat atorgats a un dels poetes catalans del segle vint que han sabut transmetre la musicalitat i la profunditat de la poesia a tothom que l’ha volgut llegir, aquest és Josep M. de Sagarra. La Balada de les Estrelles o les Vinyes verdes vora el mar en són, només, dos exemples. La versió musical dels poemes ha estat valor afegit: Ramon Muntaner, Ovidi Montllor, Ester Formosa, Lluís Llach i d’altres han eixamplat, per sort, el cercle d’admiradors de la poesia de Josep M. de Sagarra.

Tindré ocasió de referir-m’hi amb més extensió el proper mes de novembre durant les jornades que organitza la Institució de les Lletres Catalanes. Però no volia deixar passar el dia d’avui, 27 de setembre, cinquantè aniversari de la mort del poeta, sense deixar-ne constància. Per un deute d’admiració a la seva poesia i a la poesia que perdura perquè està feta des del cor del sentiment i del domini natural de la llengua: del do i de l’aura que, per sort, Josep M. de Sagarra va rebre i conrear de per vida.

 

 

2 thoughts on ““Més a prop de les estrelles…” Josep M. de Sagarra, poeta

  1. És un fet que molts hem après a estimar la poesia gràcies a cantatautors que posaren música a uns poemes (meravellosos en sa major part), així descobrirem: Espriu, Pere Quart, Sagarra, Salvat-Papasseit i tants d’altres. La pega és que en aquest país nostre i en aquests temps només recordem algú si fa tants anys de la seva mort o del seu naixement…Més lectures de clàssics a les escoles, que els nens no són estúpids i ho agrairan tota la vida.

  2. Fa molts anys que canto al Cor Maragall de Girona i la qui en va ser primera directora, Àngels Alabert, havia musicat Aire d’aquesta nit, del Poema de Nada de Sagarra. És una cançó bellíssima que he canta i assaboritat moltes vegades.
    Totalment d’acord amb el que dius de la poesia de Sagarra.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s