Home

Aquest és un post d’emergència que recupera l’article que vaig dedicar a Janio Martí el dia que va entrar a formar part de la Plaça dels Artistes, a Sitges (2005) Avui que ens ha deixat el copio perquè circuli per la blogosfera i ell se’l miri del núvol estant. I que no ens oblidi.

La Plaça dels Artistes de Sitges té l’encert que, en tractar-se d’homenatjar els seus protagonistes en vida, una vegada celebrat l’acte d’imposició de les mans en format de placa amb signatura, passat el moment dels discursos i agraïments i superada l’emotivitat de la circumstància, que és molta, l’endemà la vida continua. Llavors ens els trobem fent la vida quotidiana, la petita vida de passar el dia, empènyer l’any i disfrutar-lo siguin quines siguin les circumstàncies.

A hores d’ara la Plaça dels Artistes compta amb tres personatges que, cadascun amb el seu estil han dedicat la seva vida a la música, com són Jordi Pañella, Josep Vadell i, des d’aquest cap de setmana, Janio Martí. Són tres personatges, diem-ne, integrals i autèntics, als qui més d’una i diverses generacions els deuen –els devem- una gran part de la nostra educació musical que va des dels clàssics fins les més diverses expressions de la música popular, de les sardanes als blues, al jazz i a la música d’orquestra.

Val a dir que per a en Janio Martí la vida quotidiana no serà ben bé el mateix després del seu pas per la Plaça dels Artistes, perquè ens ha anunciat la seva retirada dels escenaris. Ell, que ha és un home inseparable de les orquestres, el ball i la música de tots els temps sentida en totes les seves dimensions, ha decidir dir adéu a una determinada manera de viure-la perquè, com declarava la setmana passada a aquest setmanari, cal saber retirar-se a temps. Els artistes tenen una especial intuïció per a aquestes coses, de manera que els hem de respectar les decisions encara que ens sàpiga greu saber que ja no tindrem ocasió d’escoltar-los des del medi espectacle. Ens hem de fer la idea que ells, que tenen un setè i fins i tot un vuitè sentit per conèixer-se a sí mateixos i al seu públic, saben el què, el com i el quan de determinades preses de decisió, i que solen ser inapelables.

Dels clàssics al jazz per a disfrutar-la, i interpretant i dirigint la música orquestral de tots els gèneres, en Janio Martí ha esdevingut una d’aquestes institucions que el públic espera, aprecia i estima. És un públic que ha sabut fer seu, guanyat a còpia d’anys, de geografies, d’esdeveniments, variadíssim, format per amics, coneguts, saludats i desconeguts dels que forma part en tant que representant d’una determinada manera de sentir i de fer sentir el fet musical. Ell, que és persona d’una cordialitat innata i d’una humanitat integral que gairebé el depassa, ha fet gaudir de la música a diverses generacions des de la seva vocació i el seu mestratge. El fet que el seu fill Pinyu sigui a hores d’ara un excel.lent percussionista no és aliè, em sembla, a l’exemple de la vocació del pare, al seu lliurament a una professió que ha omplert la vida.

Haig de confessar que em costa imaginar que en Janio deixa els escenaris, però estic convençuda que no deixarà la música perquè és ella qui no pot deixar-lo a ell. Ara, que entre homenatges i amics s’acomiada d’una determinada manera de viure i practicar la creativitat i la interpretació musical, la dimensió musical i humana de Janio Martí creix en una dimensió més íntima, més personal. És la compensació dels artistes que s’han lliurat plenament a la seva vocació, i és que l’art és agraït amb les persones que li han dedicat una vida intensa i generosa. Janio Martí, músic, per molts anys, i gràcies per tota la música que ens has fet disfrutar.

 

 

 

One thought on “Janio Martí, músic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s