Home

Price, Badalona 2011. La foto de família. Fot. Lorenzo Duaso

 Price, el Gran Price Barcelona, és un nom d’evocacions i de records: per als espectadors de la boxa i la lluita lliure, per als anarquistes i vells lluitadors republicans, per als amants de saraus i ballaruques, per als soferts assistents a les conferències religioses de la postguerra. Quan ell 1973 va ser enderrocat el vell i mític local del carrer de Casanova van ser molts que van sentir l’esfondrada els records d’una o mitja vida. Però no els poetes.

Gran Price Barcelona

Per als poetes el nom de Price és el d’un mite vivent. No només en el record i l’evocació, no només en els imatges i enregistraments sinó en la memòria i en la projecció del futur. No és un nom de passat sinó de present. El 25 d’abril de 1970, al Gran Price de Barcelona es va organitzar el I Festival de Poesia Catalana i en un aforament previst per a tres mil persones, la poesia i el desig de llibertat n’hi van convocar tres mil cincentes. L’organtizació va ser hàbil en escapolir-se del ferri control de la policia i la censura perquè es va sol.licitar el corresponent permís governatiu – llavors fins i tot per recitar poemes en públic calia el permís governatiu… – a la comissaria del districte i no al Govern Civil, de manera que les autoritats franquistes es van adonar del “perill” que l’acte suposava una vegada s’havien atorgat les llicències reglamentàries. I va ser així com els més brillants noms de la poesia del moment van recitar enmig d’un públic més entregat que el dels habituals combats de boxa. Els versos de Xavier Amorós, Agustí Bartra, Joan Oliver, Salvador Espriu, Joan Teixidor, Joan Vinyoli, Rosa Leveroni, Josep Palau i Fabre, Joan Brossa, Gabriel Ferrater, Joan Colomines, Jordi Sarsanedas, Josep Maria Llompart, Jaume Vidal i Alcover, Xavier Amorós, Joaquim Horta i Francesc Vallverdú van ressonar entre aplaudiments i clams per la necessària i desitjada llibertat que el país reclamava per boca dels poetes. Des de llavors, el nom del Price ha estat unit al binomi poesia-llibertat.

De 1970 ençà cada generació poètica ha volgut tenir el seu Price i cada col.lectiu l’ha fet reviure a la seva manera; la més sonada i significada pels caires del moment, el Gespa-Price celebrat a la UAB el 1975, i les commemoracions de 1977 i de 1995. La convocatòria del grup poètic del Pont del Petroli de Badalona –amb Paco Fanés i Joan Puche al davant – , a l’Espai Betúlia – un espai on regna la paraula gràcies a la laboriositat constant en l’excel.lència de Bel Graña- per a l’11 de novembre d’enguany ha estat una altra fita, que ha comptat amb un recital i una exposició. Hem estat un total de quaranta-nou poetes, dotze de visuals i trenta-set de textuals.

Price Badalona 2011. Fot. Frèia Berg

La combinatòria de la lírica amb l’esperit reivindicatiu és també una constant de la poesia i indicador d’un dels viaranys del desenvolupament de la poesia contemporània. Aquest esperit Price és el que es va encomanar entre poetes i públic fins a compartir una més àmplia, més global i més compenetrada expressió del gust de la llibertat, de l’expressió lliure i sense condicionants, de les reivindicacions que són a peu de carrer i de ring poètic, de la complicitat amb els diferents vessants de diccions líriques que van desfilar per la tribuna. Andreu Solsona va conduir l’acte amb contundent exquisitesa i tots els poetes, tots, vam exercir el millor que vam saber la nostra condició de gent compromesa amb la poesia i amb els valors que defensem col.lectivament i individualment. En una paraula, un vespre de lluita poètica memorable.

Rosa Leveroni al festival poètic del Price (1970)

Confesso que amb qui em vaig identificar més va ser amb la Rosa Leveroni del Price 1970. Ella, que no formava pas a les rengleres del realisme social rampant, va exercir fidel a la seva lírica per compromís i per solidaritat amb la llengua, amb la poesia i amb el país. Pensant en ella vaig llegir la meva Elegia de Cadaqués i, pensant-hi, encara, i escoltant els poetes amics vaig esbossar uns versos a la darrera pàgina del llibre recordatori:

Indignats, emprenyats i poetes

– i jo, en tinta roja i amb veu greu

encalço el meu torn amb el cor lleu

d’afanys i de neguits perquè el poema

és l’únic que m’habita.

Llarga vida als Price pels segles dels segles i gràcies als del Pont del Petroli per la convocatòria a Betúlia.

Màrius Sampere al Price Badalona 2011. Fot. Frèia Berg

6 thoughts on “Price, Poesia, Badalona, 2011

 1. El Price: 1970. Vaig viure aquell esdeveniment històric per la poesia catalana i per Catalunya.
  Ara, tot just ara, he conegut de l’existència d’un altre Price: el de Badalona 2011.
  Llavors, també els “afanys” s’encalçaven amb els “neguits” , però potser no amb “el cor lleu” sino emprenyat, aïrat , com tu mateixa recordes aquí.
  Gràcies, Vinyet, per recordar-nos aquells moments amb el mateix caire reinindicatiu poètic de sempre.
  Fins sempre.
  Núria

 2. Bonica i entranyable entrada, et felicito Vinyet per haver emmarcat l’acte del Price. I certament no el més visible és el més interessant, poesia d’embranzida, d’arrencada. Però allò important és el trajecte. Visca Rosa Leveroni i els seva ferma poètica, entre tants senyors greus, i tants cops efímers; els millors sempre seran els amagats, aquells que fan caure l’adversari imperceptiblement.

 3. Gràcies Vinyet per aquest article, no ho sabia que s’hi celebraven festivals de poesia, si que n’havia sentit parlar molt als meus pares, sobretot mon pare, que ens parlava que hi havia anat a veure boxe, i jo no ho podia entendre, ja de petita. Fa poquets dies hi vaig passar per davant i li vaig explicar a la meva filla: aquí hi havia el Price, i ens vam posar a parlar de la boxe, ara podré explicar-li que s’hi fan fetivals de poesia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s