Home

 

Ara que ja fa uns dies que l’exposició L’Art modern. Obres mestres del Cau Ferrat va obrir les seves portes a Miramar, recupero el text que vaig llegir com a discurs inaugural.

 Un discurs, que té moments per a tot, manté en el nucli dur allò que és essencial i que vol transmetre més enllà de les salutacions, dels agraïments i de les circumstàncies. És a aquesta essència on vull retornar publicant-ne alguns fragments en aquesta mena de dietari de bord que és El Marge Llarg, on es va donant compte d’una determinada visió del pas del temps i de les circumstàncies que ens forgen.

Avui que treballem perquè el Cau Ferrat, el més genuí i autèntic Museu del Modernisme, esdevingui un museu del segle XXI sense perdre ni un bri del seu caràcter artístic únic, obra d’art que embolcalla la col.lecció de col.leccions artístiques, autèntic compendi de la modernitat tant pel que fa a l’art antic com de l’art modern que va veure néixer i va propagar, obrim les portes d’aquesta exposició perquè no volem que per més temps el Cau Ferrat sigui un museu de col.leccions tancades.

“Les raons que ens han portat a emprendre l’organització i producció de la mostra són les d’atendre la demanda social, cultural, artística i turística, així com la voluntat de fer accessibles les obres mestres que van marcar l’hora i l’època de la modernitat del Cau Ferrat en el context d’uns anys convulsos i difícils en els quals Santiago Rusiñol va enarborar la bandera de la regeneració per la via de l’art.

“El Cau Ferrat és ara tancat per obres però és un museu viu i vivents són les col.leccions que hostatja. L’acurada selecció de les cent cinquanta obres que configuren L’Art Modern. Obres mestres del Cau Ferrat obeeix a la voluntat de mostrar una contemplació i una lectura diferent i singularitzada de la part més emblemàtica de les col.leccions rusiñolianes amb la voluntat de fer-la accessible i d’apropar-la a tota mena de públics. La tecnologia de la informació que hi hem aplicat, mostra i preludi de la que aplicarem al Cau Ferrat, ens apunta una de les possibilitats del projecte museogràfic del futur Cau Ferrat: una joia de la modernitat segle XIX plenament vivent i vigent al segle XXI.

“El plantejament d’aquesta mostra que hem titulat L’Art Modern. Obres mestres del Cau Ferrat és, alhora, la de donar resposta a les demandes actuals d’accés i l’assaig de prefiguració del que serà el Cau quan reobri les seves portes. La introducció a la personalitat de Rusiñol, la consideració del col.leccionisme com a una de les manifestacions de la modernitat artística de l’època en què l’artista, amb voluntat enciclopèdica, atresorava les mostres de l’art antic i després modern per a la seva revalorització i exemplificació estètica i la generositat amb la vila de Sitges, per l’amor que li professava, de deixar-li en llegat la gran obra de la seva vida són actius que hem d’evocar, hem de valorar i hem de projectar vers el futur. En tenim el deure moral i cívic i aquesta és la nostra missió.

(…)

“Voldria adreçar-me explícitament a Santiago Rusiñol per mitjà del seu besnét, Norman Cinnamond. Tu saps que de Sitges estant encara estem en deute amb el teu avi, i que, si parlem en termes materials, mai no farem prou per agrair-li que ens situés a primera línia de la modernitat, que ens dibuixés al mapa de la cultura europea i universal del seu temps i del nostre i que ens llegués el seu Cau Ferrat amb tot el sistema de valors que implica. Però el que sí et puc assegurar és que posem tots els nostres mitjans, tangibles i intangibles, per situar el Cau Ferrat a la primera línia dels museus únics en el món, per correspondre a la generositat d’un artista que creia en un principi que compartim: que l’art és regeneració, llum veritable, allò que fa gaudir i fa patir i poesia per a la vida. Un sistema de valors en el que creiem i que no té data de caducitat, i és per això que en ple segle XXI manté la seva plena vigència.”

Text complet del discurs i acte inaugural de l’exposició al web dels Museus de Sitges (www.museusdesitges.cat)

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Discurs inaugural

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s