Home

L’escenari final. Fot. Edu Sentís

Així ho hauria establert Joan Salvat-Papasseit. Ell, que blasmava “els poetes amb minúscula” fins el punt d’escriure’n a la contra un manifest el 1920 instant-los a viure el present albirant el futur; un futur sinònim d’immortalitat. I en majúscula, conclou el poeta, vol dir que els poetes han de ser “altius, valents, heroics, i sobretot, sincers”.

 Jordi Pàmias, Meritxell Cucurella-Jorba, Rodolfo Häsler, Rosa Font, Vicenç Llorca, Jordi Valls i Josep Pedrals bé que en són. Com també la cinquantena llarga de poetes que de sis anys ençà ha estat els convidats a la Festa de la Poesia a Sitges, els dies que els dediquem per estar per la poesia, per ells i per homenatjar-los. La Festa ja ha entrat de ple al calendari de festes sitgetanes – per bé que hi ha algú que encara s’ha de posar les piles: assumir que la creació s’esdevé també en la paraula no hauria de significar cap dificultat ni hauria de comportar cap diferència respecte dels altres llenguatges artístics, però ja s’hi arribarà. La Festa, doncs, ja està ancorada al calendari local i al calendari d’esdeveniments poètics dels Països Catalans i dels festivals de poesia d’arreu, fet que ha comportat interès, expectació i participació creixents en tots els àmbits, inclòs el del públic.

Els poetes que han desfilat pels diferents escenaris de la Festa de la Poesia a Sitges tenen en comú l’acompliment dels requisits que marca Salvat-Papasseit per als poetes de debò i també el que determina Joan Vinyoli, el de viure poèticament des de tota la diversitat de vides possible. Viure poèticament és, al capdavall, viure en la poesia quan la poesia ha penetrat en la ment, en la sang i en els batecs de les vides respectives. La seva gran divergència, és, afortunadament, la de les diferent opcions estètiques a través de les quals se’ns mostren. Poetes performadors, com Josep Pedrals; lírica de tonalitats variades, com Jordi Pàmies, Meritxell Cucurella-Jorba, Rodolfo del Hoyo, Rosa Font o Vicenç Llorca; compromís crític en la lírica ‘Barcelonès-Nord’ nascuda des de les barriades i empeltada de naixença dels versos de Màrius Sampere -només de naixença; la creixença els n’ha fet independents –, com la de Jordi Valls són alguns de les opcions d’enguany. La introspecció reflexiva de Rosa Font dista de la lírica de cambra de Vicenç Llorca tant com de l’explosivitat expressiva – i deliciosament interpretativa- de Meritxell Cucurella-Jorba, o de la profunditat metafísica de Jordi Pàmias. Aquestes interpretacions escrites gairebé de passada no pretenen ni fixar ni encasellar els poetes que per un cap de setmana viuran amb i entre nosaltres, sinó que només pretenen situar el públic interessat i espectador.

També ho pretén la publicació, per sisena vegada, del llibret de la Festa que edita Llibres de Terramar i que es distribueix durant els actes que se celebran. Un poema de cadascú, una biografia redactada amb la voluntat de no caure en un redactat corrent, el programa d’actes i les il.lustracions conceptuals – amb un lleu gir vers l’enigma interpretatiu – de Núria Corretgé són esquer i invitació per saber i voler-ne més.

M’he referit a coincidències i divergències dels poetes. Tenen, a més, un tercer element comú que la mà sàvia i creativa de l’organització – d’en Joan Duran i la Cèlia Sàchez-Mústich – configura des del primer any, que és el Versfusió. És una composició que inaugura estil i que té la característica, com el seu nom indica, de configurar un poema a partir d’un títol dels llibres de cadascun dels poetes. És el tast iniciàtic de per on van els trets de cadascun dels poetes convidats, una lletra de convit, una crida, un esquer i un puzle de pocs i bons versos. Mentre ells s’avancen amb aquests:

 Eclosions de l’alegria velada…

D’on neixen les penombres?

De nuar la llum primera

amb el cel subtil

dels poemes de sorra.

Nosaltres, un any més, hem donatla benvinguda als Poetes amb majúscula.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s