Home

Fot. Frèia Berg (11.IX.2012)

Hi ha dies que desborden les expectatives dels turistes que circulen per Barcelona. Actualment, qui més qui menys, sobretot qui és futboler, sap que qualsevol dels vespres que es juga algun dels partits on el Barça hi té alguna cosa a guanyar – i fins ara, ha anant guanyant…- en cosa de quinze minuts sonen clàxons, la gent surt al carrer, voleien quadribarrades amb estel o sense amb roigblavisses i la multitud canta, entre altres estrofes, visca el Barça i visca Catalunya. Fins aquí, un déjà vu, per més nostrat i entranyable que sigui.

Pocs d’aquests ciutadans d’arreu del món es feia càrrec del que dimarts al vespre passava a Barcelona. La ciutat capgirava la seva imatge displicentment estival de la ciutat moderna i fashion i es va convertir en el país real, on una gernació provinent d’arreu, del Pallars a les Terres de l’Ebre i de la costa fins el racó més límit de la Catalunya oriental va esdevenir un sol crit i una sola bandera, estelada, reivindicant el dret de ser el proper estat europeu i la independència com a dret alienable de la voluntat comuna. Val a dir que hi ha testimonis de turistes posant amb l’estelada al seu ipad al costat dels manifestants, d’altres preguntant què passava i d’altres que anaven seguint via mòbil les piulades dels mitjans de comunicació dels respectius països. Fins i tot des de NY Paul Auster preguntava l’endemà a Antoni Bassas sobre el milió i mig de gent que omplert els carrers de Barcelona. Independence day.

El mateix vaig respondre a un ciutadà estranger que mirava embadalit des de les voreres del carrer Claris. Que la gent hi havia anat voluntàriament, que no hi havia cap maniobra orquestradora de les multituds sinó que era la convicció de cadascú i de tothom, que les banderes s’havien adquirit per part de cadascú i ningú no les havia regalades perquè omplissin els carrers de Barcelona, que tothom que s’havia pres la molèstia d’organitzar-se des del seu lloc de residència amb prou temps per poder-hi ser perquè hi volia ser, que hi havia membres del govern del país i la societat civil en pes, i que era un pas més endavant perquè el poble de Catalunya sabia que estava en fase de transició; que les banderes d’Europa no hi eren perquè sí ni per decorar l’escenari sinó per la convicció que Catalunya volia ser el següent Estat d’Europa. Independence day. I, per una vegada, no vaig explicar què passar l’Onze de Setembre de 1714.

El mateix dia, l’endemà i els subsegüents els ciutadans de Catalunya i els estrangers contemplem dues interpretacions d’una mateixa realitat. D’una banda, les piulades, notícies i  cobertes de la premsa catalana i d’arreu del món: un milió i mig de persones es manifesten a Barcelona per la independència. D’altra, els partits jacobins de dreta i d’esquerra s’esplaien amb discursos entre ells complementaris. Els uns, seguint la dita del gran Antonio Machado, menyspreen la realitat no per ignorància, sinó com a estratègia polsant-la fins als límits. No hi ha pitjor cec que el que hi no vol veure, i la paraula evangèlica esdevé fidel retrat del sector més recalcitrant a la més pura i genuïna fidelitat als fets. Els altres estan perduts i dissolts en el seu conflicte primigeni i el que lamentablement es posa de manifest és que tota l’entesa socialista existent entre el sector espanyolista i el catalanista ha estat endèmicament una irrenunciable renúncia a tot el que no sigui estratègia per mantenir-se el poder, fins que la realitat, que és molt tossuda, se’ls ha cruspit lamentablement perduts bous, esquelles, nord i carta de navegar.

El fet innegable és que l’agenda ha canviat. El President de Catalunya parla d’estructures d’Estat i es posiciona. El més important de tot és que, malgrat la crisi, ens cal avançar i cal construir perquè el país ho necessita, ho mereix i s’ha expressat amb claredat diàfana. Independece day, sí. L’endemà, la feina continua.

4 thoughts on “INDEPENDENCE DAY

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s