Home
Giuseppe Pellizza da Volpedo, Il quarto estato (1901). Museo del Novecento, Milano

Giuseppe Pellizza da Volpedo, Il quarto estato (1901). Museo del Novecento, Milano

Il quarto estato és el quadre més representatiu del pintor italià Giuseppe Pellizza da Volpedo (Volpedo, 1868-1907). Es va formar a les acadèmies de Brera, Roma i Florència.  La seva pintura de les més representatives del realisme social, fidel al corrent verista.  Pellizza va prende part en exposicions internacionals i la seva obra es troba representada principalment als museus italians. Es va suïcidar al seu poble natal als trenta-set anys.

Il quarto estato  (1901), denominat inicialment El camí dels treballadors, és un retrat coral de la nova classe proletària que sorgeix a la caiguda de l’antic règim, amb el naixemen de la revolució industrial, formada per aquells que no hi tenen representació. Són les grans masses de pagesos que fan cap a les ciutats a la recerca de feina i unes condicions de vida millor. L’artista hi va treballar al llarg de deu anys i, finalment, el va mostrar a la Quadriennale de Torino, on no va obtenir el reconeixement que esperava.

El director de cinema Bernaldo Bertolucci va triar el quadre com a cartell del film Novecento (1976), la història de la Itàlia de la primera meitat del segle vint protagonitzada per dos personatges socialment oposats, un pagès i un propietari. El quadre de Pellizza, d’una força narrativa i social incontestable, ha esdevingut la icona de Novecento.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s