Home

Angeles Santos quan era gairebé centenària...

Angeles Santos quan era gairebé centenària…

De primer eren uns ulls blaus que m’havien fascinat. La senyora era més aviat menuda, delicada, amb un aire lleugerament absent. La senyora gran tenia un no sé què i els ulls parlaven per ella. No era una figura de paisatge quotidià sinó més aviat de llargues temporades. Vaig tardar temps en associar la senyora que veia pel carrer de la Palma amb la pintora que durant els anys d’entreguerres havia pintat un dels quadres que més m’atreien i que representava un grup de dones joves, una de les quals llegia una carta. Fins que vaig entrar a la Galeria Àgora per veure una exposició de la mítica Angeles Santos i em vaig trobar la senyora dels ulls blavíssims.

Angeles Santos, "La tertúlia" o "La carta", 1929

Angeles Santos, “La tertúlia” o “La carta”, 1929

La seva galerista era Àngels Pi, que l’havia recuperada com a pintora després del llarg parèntesi entre la immediata postguerra i els anys setanta, quan Ángeles i Emili Grau Sala es van instal·lar a Sitges. La vida no havia estat gaire generosa amb aquella jove prodigi que en pocs anys havia travessat vertiginosament les estètiques dels anys d’entreguerres: nova objectivitat, expressionisme, surrealisme… i que després d’un fort trencament interior havia volgut refer la seva vida.

Angeles Santos, "Un mundo", 1928

Angeles Santos, “Un mundo”, 1928

La infantesa transhumant en una família en la que el cap era funcionari d’hisenda l’havia duta a néixer a Portbou, a aprendre dibuix i pintura a Sevilla i a Valladolid, on s’havia revelat com artista; el 1933 a Barcelona. Es va casar amb Emili Grau Sala el 1936 i la guerra aviat els va separar. Julián Grau Santos, nascut el 1937, no va conèixer el seu pare fins al cap d’anys. Mentre Grau Sala es va instal·lar a París, Angeles va reprendre la vida i la pintura lentament. A principis dels anys seixanta es va reunir amb el seu marit a París. Les estades a Sitges s’inicien els anys setanta i el 1975 Emili Grau Sala hi va ser enterrat.

Angeles Santos, "Fruitera" (c. 1970-1990)

Angeles Santos, “Fruitera” (c. 1970-1990)

La recuperació d’Angeles Santos com a pintora d’avantguarda va ser paralel·la a la irrupció dels estudis de gènere que han fet possible la visibilitat de les dones. L’activitat artística en l’estètica de la figuració practicada des dels anys quaranta en olis, aquarel·les i dibuixos li va atorgar presència permanent en el medi artístic. Àngels Pi va resituar Angeles Santos en el panorama artístic amb exposicions temporals a la Galeria Àgora i amb l’edició de la primera monografia dedicada a l’artista i que vaig tenir la gran oportunitat d’escriure. Va ser un dels privilegis més gratificats que he disfrutat perquè em va permetre conèixer més a fons la senyora dels ulls blaus i l’autora d’alguns dels quadres més inquietants de la pintura espanyola dels anys vint i trenta. Mentre féiem el llibre en llargues tardes de conversa al seu pis del carrer de la Palma amb els antics jardins del Retiro de rerefons, Angeles projectava una imatge més propera a l’edat de la innocència que a la dona que va travessar diversos conflictes interiors. Però era igual, perquè existia la seva obra que parlava per ella i que és el que em vaig dedicar a investigar.

Vinyet Panyella, "Angeles Santos" (1993).

Vinyet Panyella, “Angeles Santos” (1993).

Ara que ja ha arribat literalment als límits de la glòria m’agrada recordar-la pels carrers d’un Sitges que ella va pintar amb aquella senzillesa i aquella tendresa que només els artistes de traça angelical saben fer. I m’agrada saber que vindrà a reposar per sempre al costat d’Emili Grau Sala perquè malgrat aquelles dues vides complexes i durant anys allunyades, van compartir els nostres paisatges fins els darrers dies d’ell. Després, la mirada blava es va anar fonent de mica en mica fins el retrobament en la cendra de l’eternitat.

Alguns altres dels meus articles sobre Angeles Santos:

Angeles Santos des del record 

Angeles Santos, centenària 

Angeles Santos, pintora

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s