Home

M’havien dit que en lloc de pujar a l’Avant, aquesta modalitat d’Ave per a distàncies relatives, havia pujat al Transiberià, pel fred que feia i per la fredor del vent que bufava, mig atramuntanat. Però el cert és que, sigui perquè la fosca ha apaivagat el vent o perquè el clima ha decidit donar unes horetes de treva, es podia resistir bastant millor que no pas m’havien advertit. Amb tot, el vespre ha estat fred i humit, a Girona; un temps que va fent la seva saltant-se tots els matisos del pas de les quatre estacions. Terra moll, les darreres fulles caigudes mig arraconades i una sorprenent piuladissa en travessar un dels carrers que em portaven a destí. Més enllà, la massa fosca de la Devesa, les fulles mortes.
Era una destinació de les que m’agraden acomplir. A l’interior de l’antic hospici reconvertit en Casa de Cultura hi ha una capella d’estil grecorromà reconvertida en auditori. És de proporcions agradables i de benigne aforament. Fa uns quants anys hi vaig recitar Emily Dickinson durant el comiat a una companya que ens havia deixat; m’havia semblat un indret fosc sense arribar a ser lúgubre. El vespre en què escric aquest Marge Llarg hem presentat el tercer número de Poetari – el quart està en plena producció i el cinquè comença a agafar forma. Poetari és un projecte per al que valen la pena tots els esforços perquè en cadascun dels números que s’han publicat hem assolit la qualitat i la pluralitat que caracteritzen l’actualitat de la poesia catalana.

image

Quim Curbet, Lluís Freixas, Elisabet Juncà, Quim Español i Pep Vila – l’Indiana Jones dels arxius i biblioteques per les descobertes i troballes que hi ha fet… – han parlat de poesia i de poetes. Els hem comentat, llegit, celebrat. Del rossellonès Jordi Pere Cerdà recitat per Pep Vila a l’irlandès Patrick Kavanagh traduït per Marcel Riera, passant per Joan Teixidor, Elisabet Juncà o Maria Mercè Marçal. I Quim Español ha llegit la seva magnífica “Carta als poetes” en la que repassa tots els cicles i estats d’ànim d’una biografia poètica acomplerta fins a l’extenuació.
També hi ha vingut en Miquel Ruiz Avilés, poeta de les ombres. Físicament s’ha hagut de quedar a casa perquè avui la còrpora li ha fet saber que no, que no sortiria al carrer, i prou que se n’ha dolgut. N’ha donat la culpa a la disbauxa d’anit acompanyat d’un altre poeta que llegia les seves visions de ciutats visitades des del record, el desig i la voluntat de construir-les a la seva imatge interior. Els poetes són així.

Una de les Ombres de Miquel Ruiz Avilés (2013)

Una de les Ombres de Miquel Ruiz Avilés (2013)


El poeta de les ombres mentres que els altres recitaven anava projectant diferents visions de l’ombra pròpia i d’altri preses des de múltiples paisatges. Hi havia ombres arrecerades a l’escuma dels dies, entre el fangar i l’asfalt, en camps sembrats, entre les fulles mortes de qualsevol carrer, barrejades en els còdols de vora els acants, prop de les fulles que jauen al caire de les quatre estacions.
Ombres sobre paviment (Miquel Ruiz i Avilés, Quim Nadal). Fot. Miquel Ruiz Avilés (2013)

Ombres sobre paviment (Miquel Ruiz i Avilés, Quim Nadal). Fot. Miquel Ruiz Avilés (2013)


Ell, el poeta de les ombres, ara camallarg i adés arrodonit pels jocs de mans i dels objectius de la càmara, omnipresent i ben cofat, visiblement projectat al llarg de sòls, murs, camps i camins, ocult i sorneguer – però no anònim – somriu des del dins de les fotografies on se’ns mostra en la imatge de la seva ombra. Què ens ha volgut dir amb aquest extens i suggerent repertori només ell ho sap. Però m’aventuro a pensar que amb aquesta perllongació de la seva personalitat – no tot és cos… – s’ha volgut endinsar en aquest terreny on somni i realitat, vida i versemblança, viuen en la contínua òsmosi que configura els poemes i que fa bategar infatigablement el cor dels poetes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s