Home

100_5806

Quan el capità Haddock baixa del coet que l’ha dut feliçment a la lluna, ensopega i cau de morros a terra. Llavors, en lloc de deixar anar els “mil milions de llamps i trons” seguits pel reguitzell d’insults més originals i recargolats del planeta, s’exclama de com se n’està de bé sobre la nostra vella coneguda terra. 

images-3

El record del capità Haddock ve a tomb perquè a una coneguda meva li ha succeït una aventura sideral de conseqüències ara per ara imprevisibles. Internauta i practicant de la tecnologia de la informació com a mitjà i de les seves àmplies i infinites possibilitats no va dubtar en enviar tota la seva informació al núvol per tal de descarregar la memòria sempre limitada del seu ordinador. Eren – i ho dic en passat verbal – eren correus electrònics amb les consegüents milers d’adreces de contactes, tot un capital informatiu que, d’haver estat imprès hauria omplenat metres lineals de caixes d’arxiu. La tal persona és una entusiasta del mac – els maqueros són secta de conversos radicals i de convençuts de pedra picada – i fins el moment present havia fet total confiança en el núvol.

images-7

Per remota que fos l’existència no en qüestionava l’eficàcia. Tot hi cabia, tot es localitzava i la informació s’actualitzava en temps real. Els mòbils, l’ipad, el portàtil i el sobretaula: tot responia a la perfecció davant de qualsevol contingència. No és que explotés totes les possibilitats que li oferia el sistema, més aviat s’acollia a les prestacions estàndard i si hi havia alguna innovació relativament fàcil d’aplicar, doncs endavant. Progressivament va deixar d’imprimir correus i documents que en altres circumstàncies li hauria semblat imprescindible conservar sobre paper i ho confiava tot a la gran i provada eficàcia del núvol com a sistema i lloc d’emmagatzemament. Hi anava portant tot el que la informàtica li feia arribar a mans. De l’estocatge gratuït va passar al de pagament per tal d’assegurar suficient espai per a tot el que endreçava des de la pantalla. Cada vegada s’estava més temps ordenant paperam virtual – cosa que no significa que el paperam real no continués creixent en formats alternatius de llibres, revistes i literatura grisa – fins que, comptat i debatut, fent números i pensant compte enrere es va adonar que al núvol hi tenia set anys de feina, de projectes, contactes, llibres, música, imatges, amistats i un llarg etcètera de virtualitats. Cada any pagava puntualment la quota que el sistema li carregava automàticament per una parcel·la de núvol i així s’assegurava l’eternitat de tot el que hi anava transportant.

images-4

Fins que fa pocs dies va rebre un missatge versemblant de la casa central dient que els correus ocupaven un espai que excedia la cabuda concertada i li indicaven un enllaç electrònic que va clicar… Mai no ho hagués fet. Sota una aparença no gens discutible del missatge s’hi amagava un robot hacker que va entrar al lloc del núvol on desava les seves coses i va començar a fer estralls. De primer va generar un missatge en anglès que deia que ella havia patit un seguit de contratemps malhaurats, es trobava sense recursos i demanava ajut per una modesta quantitat de mil euros llargs. El fet va generar un seguit de reaccions, fins que l’afectada va haver de deixar constància a les xarxes socials que es tractava d’una falsa alarma. Però el més greu va ser quan es va adonar que se li havien esborrat els set anys de feina,  projectes, llibres, música, imatges, amistats i el llarg etcètera de virtualitats que tenia desats al núvol com si fos la caixa forta més segura del sistema bancari suís.

moleskine

Fa tres dies que intenta recuperar la informació perduda i encara no se n’ha sortit. Però el que va fer l’endemà va ser anar a la papereria i comprar-se una agenda de butxaca i un directori. Per més atractiva que fos la parcel·la de núvol no hi ha res com tocar de peus a terra, que als efectes del que parlem continua essent la materialitat del paper.

149754989_e7f517336c

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s