Home
portada_llb400
Un dels exercicis més profitosos d’aquests darrers mesos ha estat l’elaboració del Llibre Blanc de la Cultura al Penedès. Promogut i realitzat per l’Institut d’Estudis Penedesencs amb la col·laboració de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l’Obra Social de La Caixa, va concloure la primera fase el 2013 amb  un inventari força precís de la realitat cultural penedesenca. La setmana passada es va presentar la segona fase a les Caves Miquel Pons de la Granada, amb l’assistència de cent cinquanta persones.
La cultural al Penedès avui: propostes de futur presenta els resultats del debat de sis taules sectorials i cinc altres de transversals que ha tingut lloc en els darrers mesos. S’hi ha tractat tot el que configura la identitat cultural del territori:  el llibre i la literatura; la festa i la cultura popular; les arts visuals; la música; les arts escèniques i el patrimoni i els museus. La transversalitat ha transcorregut pel territori i la coordinació; la comunicació; la promoció econòmica i el turisme; l’eduació i la cultura digital en relació amb els sectors creatius. El resultat queda a la vista del volum publicat i queda en l’ànim de tothom que hi ha pres part i que s’hi ha interessat la voluntat de continuar explorant la via de les oportunitats i estratègies.
El DG de Cultura Tradicional i Popular Lluís Puig, l'Alcalde de La Granada, el President de l'iEP, Ramon Arnabat i el coordinador del Llibre Blanc, Gerard Ramon. La Granada, 8 de febrer de 2014

El DG de Cultura Tradicional i Popular Lluís Puig, l’Alcalde de La Granada, el President de l’iEP, Ramon Arnabat i el coordinador del Llibre Blanc, Gerard Ramon. La Granada, 8 de febrer de 2014

El Penedès és un territori trinxat per les administracions jacobines i regionalistes que per uns o altres interessos han seccionat una unitat àmplia i geogràficament i històricament delimitada. El que avui correspon a les dues comarques d’Alt i Baix Penedès i al Garraf és la darrera invenció que ha atomitzat la fesomia penedesenca i que ha comportat, entre altres coses, que els tres consells comarcals hagin estat del tot incapaços de plantejar la necessitat d’estratègies de col·laboració en els àmbits més elementals. El reequilibri territorial de Catalunya passa per desfer l’artificiositat d’una divisió que no és més que un mal cafè per a tots i un tants caps tants barrets perquè tothom es faci la seva petita parcel·la de poder i de contrapoder. Per a mostra i sense anar més lluny, tenim l’exemple del Consell Comarcal del Garraf.
La Taula de Museus i centres d'interpretació: territori i visibilitat. Sitges, Palau de Maricel, 19 d'octubre de 2013

La Taula de Museus i centres d’interpretació: territori i visibilitat. Sitges, Palau de Maricel, 19 d’octubre de 2013

El Llibre Blanc planteja reptes, oportunitats i estratègies. Sense moure’ns dels museus i del patrimoni – àmbit que va ser debatut a Sitges en una matinal de tardor al Palau de Maricel – en pocs territoris de Catalunya existeix ha una concentració tan notable de museus i col·leccions d’art, o de personalitats de la història cultural, com en el quadrilàter format per Sitges, Vilafranca, Vilanova i el Vendrell. Una realitat que és invisible per als operadors turístics, però també ho és per a activitats educatives o polítiques de comunicació. En l’àmbit literari es constata, la poca importància que els mitjans atorguen a la producció literària autòctona o la manca de coordinació per posar en valor el patrimoni literari. Són, només, exemples. Els conceptes que planen són principalment coordinació i estratègies al voltant del relat cultural, patrimonial i paisatgístic.
Tot plegat ens porta a les envistes d’un tercer assalt que, a diferència dels anteriors s’enfoca en concrecions sectorials i reclama no només el compromís dels agents culturals – de provat activisme – sinó la interacció amb els econòmics, socials i polítics. El Penedès és més que una geografia d’enoturisme. És un territori viu, ric i amb un gran potencial que els seus habitants i han d’encaminar vers un futur de progrès en el qual la cultura n’és centralitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s