Home

Cartell Sitges

 

 

Tan sols la paraula nua

la teva, mai la d’un altre,

la que reflecteix una vida

dins d’una solitud

curulla de promeses,

on tot és possible.

S’esvaneixen els dubtes

la foscor claror es torna

i els sols variants i múltiples

cauen damunt de cada mot,

el cobreixen i li donen força.

Enllà d’aquest ser-hi

tan precís que

s’allarga en el contingut

de cada paraula clara.

Com ho és la poesia.

                             Montserrat Abelló

Amb motiu del Dia Mundial de la Poesia que impulsen el Departament de Cultura i la Institució de les Lletres Catalanes hi ha un poeta que cada any ens transmet la seva poètica, sigui en versos ben tallats i arrodonida estrofa o des de la més alta llibertat mètrica. En els darrers anys Zoraida Burgos, Narcís Comadira, Marta Pessarrodona, Jordi Pàmias, Ponç Pons i Josep Piera l’han formulada en un poema  editat i traduït a unes quantes desenes de llengües. La poètica, la paraula al nu, segons Montserrat Abelló. Faig ben meva aquesta expressió perquè, al capdavall, és en la nuesa de la paraula que es defineix i construeix la poesia.

No hi ha res de més pur ni més envitricollat que la paraula que configura el poema. Ho és en el seu ritme latent, la seva senzillesa aparent i en la seva complexitat profunda. Ho és en tantes possibilitats de lectura com ulls que s’hi acaren. Escrivim sense saber com serem llegits i rebuts. Ens arriben a sorprendre els comentaris que ens fan sobre els nostres versos, perquè mai hauríem suposat que podien ser entesos i interpretats d’altra manera que com els havíem ideat. Però aquesta és una de les prerrogatives de la poesia, fonamentada en la llibertat de la creació i en la percepció subjectiva de qui la rep.

Diumenge, dia 23, a Sitges celebrarem el Dia Mundial de la Poesia i, com ja és tradició, ens trobarem a La Cava del Retiro a les set de la tarda. Serà una celebració de combinatòria amb la presentació del quart número de la revista Poetari, que va néixer just fa dos anys i que publica semestralment textos, ressenyes, articles i traduccions poètiques, en un interessant aiguabarreig de noms  com Antònia Vicens, Mireia Vidal-Conte, Salvador Espriu, Joan Brossa, Stéphane Mallarmé, Joan Teixidor, Carles Miralles, Jordi Marrugat, Marc Rovira, Mireia Lleó i Bertran, Nora Albert, Gemma Peres, Tània Riba, Carles Morell, Òscar Palazón, Tonino Guerra, Albert Camus, Rodolfo Häsler, Virginia Woolf, Christina Rossetti,  Lucia Pietrelli,  Pau Vadell, Manuel Forcano, Rosina Ballester, Lluís Calvo, Marcel Riera, Jordi Florit, Maria Antònia Massanet, Esteve Plantada, Antònia Carré, Jordi Julià, Ricard Mirabete, Jordi Valls, David Jou, Joan Duran i Ferrer, Pau Sanchís… L’altra part de la celebració consistirà en una lectura poètica dedicada a Joan Vinyoli i en  la lectura en més d’una llengua del poema escrit per Montserrat Abelló.

Els participants d’enguany seran, en bona part, els sospitosos de sempre, uns quants d’altres que hi faran cap per primera vegada i els que s’hi voldran afegir; entre altres, August Bover, Quim Curbet, Joan Duran, Gerard Gallardo, Mercè Garcia Campillo, Mireia Lleó i Bertran, Anna Martí, Ferran Martínez-Sancho, Vinyet Panyella, Gemma Peres, Florenci Salesas, Cèlia Sànchez-Mústich i Àngels Torras. Un dels assistents de cada any em comentava fa poc que els poetes que celebrem el Dia Mundial de la Poesia a La Cava del Retiro passem la vetllada recitant i fent fotografies – a hores d’ara, n’hi ha un bon plec… Cal afegir que hi ha qui, a més, compleix amb una determinada tradició de gintònic. Però la més important certesa és que, per  a tots nosaltres la poesia és la evidència de la vida, i que si la vida crema, la poesia n’és la cendra. Això ho va escriure Leonard Cohen.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s