Home

 

Kandinsy, Composició IV (1911)

Kandinsy, Composició IV (1911) 

 

 

Una de les lliçons que vaig aprendre de Josep M. Castellet a finals dels anys setanta va ser la de comprendre i admetre l’existència de les professions culturals. La cosa va venir d’un comentari arran d’algú que per fer determinada feina en el terreny de la cultura havia percebut la corresponent remuneració i algú altre ho va qüestionar adduint el pretés caràcter honorífic, prestigiós, voluntari i gratuït de la feina ja que de cultura es tractava. Castellet va posar una cara molt seriosa i deixant de banda la bonhomia aparentment un pèl displicent de sempre es va expressar de manera contundent i taxativa com poques vegades li havia vist fer. Doncs no, va exclamar amb el to d’autoritat moral que se li reconeixia. No, va continuar, perquè es tracta d’una feina i ja és hora que la cultura sigui reconeguda com una necessitat i una activitat que necessita professionals. El que fins llavors havia esdevingut un voluntariat era, en realitat, un treball i reclamava el consegüent reconeixement de l’exercici d’una professió. Des de llavors ençà han passat unes quantes dècades, però cada cert temps ho he recordat quan s’ha qüestionat la necessitat de la professionalització de la cultura.

No es discuteix la feina dels músics, dels actors, dels guionistes, o de totes aquelles tasques relacionades amb una determinada manera d’entendre la producció cultural que avui constitueix el gruix de les indústries. Tampoc no es qüestionen les professions que han esdevingut tradicionalment vinculades al sector públic, com ara els bibliotecaris. Però recordem, referint-nos a aquest àmbit, que fins que Eugeni d’Ors no va fundar l’Escola Superior de Bibliotecàries el 1915 per tal de dotar d’un corpus professionalitzat a la xarxa de biblioteques públiques que tenia projectada arreu del país i per garantir la seva posada en marxa i normalització funcional. Fins el moment la feina de bibliotecari havia estat més aviat honorària i voluntària, de manera que, en la major part dels casos, l’existència d’una biblioteca es devia a l’esforç voluntariós de qui tenia cura dels llibres i de la clau del local on es conservaven. Fins que les biblioteques no es van dotar del corresponent sector professional no es va estabilitzar ni garantir la lectura pública del país.

Les professions culturals han tingut el seu moment fundacional, el seu creixement, el de l’assoliment de l’estatus de servei públic necessari i el del corresponent reconeixement social. Més enllà de les indústries – editorial, cinematogràfica, teatral, musical… – generalment vinculades al sector privat, l’àmbit de les infraestructures i serveis pertany en bona part al sector públic de manera que el reconeixement i la consolidació de les professions culturals ha estat un camí llarg i directament depenent dels pressupostos públics. Fa trenta anys els arxius oberts al públic a Catalunya eren comptats. Avui la major part dels municipis catalans tenen el seu arxiu obert al públic i amb un titular com a responsable; fa tres dècades no existia altra formació que alguns cursos dins de l’educació acadèmica relacionada amb la Història i en aquests moments la proliferació de cursos i màsters específics garanteix preparació tècnica especialitzada. El mateix succeeix amb la museografia, el patrimoni o la gestió cultural.

El segle XXI ha reconegut la necessitat de les professions culturals, la garantia de la seva existència en els diversos àmbits i la seva acceptació social. El voluntariat s’enfoca des d’altres àmbits. La frontera entre sector públic i privat és cada vegada més relativa i la tendència consolidada apunta a la interacció. En aquests moments menystenir o bandejar la professionalització és un flac favor a la construcció i consolidació culturals que encara en tants àmbits continua essent no només necessària sinó imprescindible.

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s