Home

images

 

De vegades el títol d’un llibre, ni que sigui de poesia, depassa el seu estricte àmbit per esdevenir tot un univers. Succeeix amb Domini màgic, el poemari de Joan Vinyoli que embolcalla tot l’univers del poeta, que el defineix i el traspassa a tota una constel·lació de referents propis esdevinguts sinònims de poesia. Domini màgic (1984) és el penúltim títol de poesia escrit per un Vinyoli tardoral i malalt que exclama que “Encara hi ha vials per passejar / però la mort n’ocupa tots els bancs.” Hi desgrana els records, evoca el present invocant una vitalitat que perdura en el poema i, alhora, construeix el darrer àmbit, únic refugi, l’aixopluc de la paraula poètica. “El mar és ple, però jo em passo els dies / omplint-lo de mirada”, confessa, concloent: “Ser vell de veritat vol dir saber estar sol”. Hi ha alguna cosa de sentència en els versos darrers de Vinyoli, si és que podem parlar de sentències en una poesia profundament humil perquè és profundament i substancialment humana. El ressò de La tempestat de Shakespeare i els personatges que l’habiten plana per uns poemes empeltats de sentit existencial i vitalista amb la presència de la mort al rerefons: “…el que era és acabat, el ja-no-ser comença”. La vitalitat es manifesta, fins a l’estertor, en una invocació als colors que configuren una paleta poètica intensa i potent: l’incendi groc, el fred morat, el blau de la paraula, cançó lila, hora malva…

 Domini màgic és el títol del poema que dóna títol al llibre. El que situa la poesia al territori màgic i transcendent, l’únic àmbit que pot transcendir a la mort, el missatge més substancial del llibre. Existeix un enregistrament del poema recitat per Vinyoli que, corprenedor, clou tot el sentit del llibre:

 Despunten crits de fulles en els arbres,

esquinça un vol de grius el capaltard

i la muntanya, amb blau recolliment

crepuscular, porta a la falda humil

un davantal de blats encara tendres.

M’allunyo dels embruixos del ponent,

esvento les recances i les cendres

 de l’antiga troca tallo el fil.

Pasturen per la nit roques i cabres,

el riu encès es precipita a mar,

l’espai vermell s’omple de llamps com sabres;

domini màgic, regne sublunar.

 Domini màgic és el nom del festival de poesia fundat enguany a Santa Coloma de Farners en el primer centenari del poeta. Fa deu anys s’hi va celebrar el I Simposi Internacional de Joan Vinyoli per celebrar el norantè aniversari i ens emplaçàrem fins a deu anys més tard per celebrar-ne la gran efemèride. El Festival ha durat tres dies, intensos, en què s’han succeït recitals, concerts, itineraris i presentacions amb el nexe comú de l’admiració i la inspiració vinyoliana. La població s’ha abocat al seu poeta, al jove que hi va passar tots els estius de la infantesa i de l’adolescència i que hi va descobrir la natura, la poesia i l’amor. Totes tres descobertes constituiren fonaments de la seva obra per sempre més. El model de festival poètic de Domini màgic té el seu epicentre en la dedicació vinyoliana i, per mitjà seu, a la paraula poètica; no en va Santa Coloma de Farners ha posat en marxa el projecte de La Casa de la Paraula i la Càtedra Joan Vinyoli, vinculada a la Universitat de Girona.

Orquestrar un festival de poesia amb voluntat de continuïtat a l’entorn d’un poeta com Joan Vinyoli constitueix un interessant model d’esdeveniment literari que equilibra l’homenatge i la creació poètica des de l’actual diversitat d’estètiques i de noms; enguany així ha quedat reflectit en l’àmplia llista de participants. I  així es tanca el cercle: la paraula inspira i esdevé de nou paraula que, des dels orígens creix en múltiples i infinites manifestacions en cada domini màgic dels poetes.

images

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s