Home
Giuseppe Pellizza di Volpedo, Il Quarto Stato (1901). Museo del Novecento, Milà

Giuseppe Pellizza di Volpedo, Il Quarto Stato (1901). Museo del Novecento, Milà

El quadre titulat El quart estat, de l’italià Giuseppe Pellizza da Volpedo, és el resultat de la recerca de l’artista sobre el moviment obrer i les vagues dels treballadors. L’obra no va plaure als poders de l’època ja que ben aviat va esdevenir el símbol de la lluita obrera. Va ser adquirit per l’Ajuntament de Milà el 1920, que va comptar amb la col·laboració econòmica de diversos sectors econòmics i culturals. El quadre no sempre va estar exposat al públic, ja que durant el període feixista va ser dipositat en un magatzem i fins 1954 no va ser retornat a la vista del públic. El quadre ha estat reconegut com un dels valors pictòrics més emblemàtics del segle XX i ha format pert de diverses exposicions internacionals.

Des de 1976, en què el cineasta Bernardo Bertolucci el va triar com a cartell del film Novecento ha esdevingut una icona universalment reconeguda del moviment obrer, i ha inspirat diverses filmacions i tota mena de composicions musicals.  Actualment forma part de la col·lecció del Museo del Novecento, a Milà.

Cada primer de maig retorno a aquesta obra, al seu significat, i al reconeixement vers tantes persones anònimes que han contribuït al progrés amb el seu esforç i sacrifici. Són els veritables herois dels dos darrers segles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s