Home

Els ocells a Sitges

Un d’aquests dies de les minves de gener vaig veure un estol de pics blancs surant sobre el blau lluminós de la mar a l’hora del migdia. No crec que fos perquè era diumenge que les aus reposessin a l’espera d’algun banc de peix passavolant sinó per les condicions climàtiques de l’estació.  D’ocells, a Sitges,  n’hi ha de residents i de passavolants, igual que les persones. M’hi vaig ben embadalir perquè era un espectacle digne de la paleta d’un Joaquim de Miró, d’un Roig i Soler o d’algun hiperrealista del segle XXI que hagués volgut deixar constància de fins a quin punt la bellesa fugissera dels ocells de pas forma part del nostre paisatge.

Vaig pensar que del que jo anomenava simplement gavines n’hi devia haver més d’una espècie i vaig anar de dret cap a una petita joia que fa poc que ha augmentat la col·lecció d’estudis dedicats a Sitges. El llibre d’en Jesús Coines Suñé m’ho va aclarir i crec poder assegurar que aquells pics blancs que suraven plàcidament eren un estol de gavines rialleres de les que hivernen a les nostres platges i a l’estiu marxen per deixar lloc als banyistes. Segons l’obra d’en Jesús Coines, Els ocells a Sitges. Una guia d’identificació de vuitanta espècies, la gavina riallera – que no s’ha de confondre amb la gavina cendrosa, la gavina capnegre, el gavià argentat, la gavina corsa, el gavià fosc i la gavina menuda – és una espècie que pot arribar a unes dues-centes aus esteses pel litoral sitgetà, el seu estatuts és segur i té una veu sorollosa.

L’obra de Jesús Coines va guanyar el Premi Carbonell Gener per a estudiants, convocat pel Grup d’Estudis Sitgetans, i ha estat una publicació de gestació lenta perquè és un treball per al qual la il·lustració a color és imprescindible. És un estudi que sobta pel seu rigor i pel seu atractiu. Presenta el catàleg d’ocells sitgetans classificats per les respectives ordres indicant la seva ubicació, la descripció física, el to de la veu i la previsió de la seva pervivència. Poques vegades he disfrutat tant amb un repertori naturalista perquè és una obra per tornar-hi. Hi desfilen tota la mena d’aus que veiem i escoltem per la Vila: ànecs, cueretes, xoriguers, perdius, gavines, coloms, blauets, puputs, mussols, rossinyols, merles, pardals, estornells, garses, mallerengues, pinsans, caderneres, verdums, orenetes, cotorres, falciots… Alguns em retornen a les estacions de l’any i altres als barris i indrets on sovintegen. Com els falciots de Maricel a la primavera, els cabussets de la desembocadura de la Riera de Ribes, les merles i els pardals de tot arreu, les mallerengues blaves del carrer de Sant Muç…

Jesús Coines indica que no cal patir pels aneguets de la Riera de Ribes, ni pel martinet blanc, el bernat pescaire, el cigne mut, el faciot, la puput, la cotorra argentina, la cuereta blanca o el rossinyol. En canvi, el martinet menut, el còlit ros i el capsigrany es troben en situació de vulnerabilitat; el xoriguer comú, la perdiu roja, la gavina cendrosa, el mussol, el blauet i l’oreneta vulgar es troben en  descens i la gavina corsa, la gavina menuda i el bitxac comú estan en estat de perill.

Sitges és un paisatge amb ocells i aquesta petita meravella és una obra que ens indica on els podem anar a trobar per fer-los una mica més nostres.

Jesús Coines Suñé, Els ocells a Sitges. Una guia d’identificació de vuitanta espècies. Sitges: Grup d’Estudis Sitgetans, 2014. (Quaderns; 61)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s