Home
JornadaArqueologiaSitges_mail
Hi ha més d’una generació que identifica l’arqueologia amb un tipus ben plantat amb barret ample i fuet a la mà i que té per nom Indiana Jones, Indy per als amics. És arqueòleg i professor i compta amb un singular currículum d’aventures que l’han convertit en un prototipus i un tòpic. Només li ha faltat el físic d’en Harrison Ford per acabar de reblar el perfil d’arqueòleg de pel·lícula. Però el cert és que, més enllà de les aventures trepidants d’aquest protagonista de cinema que ha marcat època, l’arqueologia ha estat envoltada d’un no sé què de misteriós i d’aventurer. Les novel·les de l’Àgatha Christie, que ho coneixia de prop perquè es va casar amb un arqueòleg i el va ajudar en les seves campanyes,  hi han contribuït no pas poc des de la seva coneixença directa i familiar de l’ofici. Lawrence d’Aràbia va ser arqueòleg en la seva joventut…
Indiana Jones, Indy per als amics

Indiana Jones, Indy per als amics

No pretenc ironitzar sobre una disciplina científica tan important i compromesa amb el patrimoni com és l’arqueologia sinó tot el contrari. Desvetllar els secrets de la terra, que és l’ofici dels arqueòlegs, per descobrir cultures i crear coneixement és una dedicació que conté aquest punt de misteri i d’expectativa com ho pot ser també la feina d’un científic de laboratori. Però furgar terra endins és tan simple com primari; és traspassar el límit del que coneixem per cercar el que la intuïció, l’experiència i l’estudi fan suposar que pot existir. Hi ha una gran dosi d’expectativa i d’aventura, per més que es tracti d’obrir carrers, explorar fonaments, picar terra a camp obert o endinsar-se en munts de ruïnes. La terra i la mar tenen els seus secrets i els arqueòlegs els revelen i els exposen a la llum del dia.
Les darreres troballes arqueològiques al Puig de Sitges (setembre 2013)

Les darreres troballes arqueològiques al Puig de Sitges (setembre 2013)

La I Jornada d’Arqueologia a Sitges que se celebra avui, divendres de Carnaval, en una marató d’intervencions que, aplegades,  constitueixen el relat de les gestions, intervencions i troballes que s’han esdevingut al terme. Hi intervindran els seus protagonistes i els experts des de diversos àmbits de la disciplina. No voldria avançar resultats, però sí que puc assegurar que el conjunt d’intervencions constitueixen l’estat de la qüestió de l’ara i aquí de l’arqueologia sitgetana. Són, en certa manera, un punt i a part de com fins ara ho hem viscut en el sentit que el llegat arqueològic sitgetà actualment dispers acabarà essent reunit d’una forma o altra a Sitges per part del Consorci del Patrimoni de Sitges que, d’acord amb l’Ajuntament i la Regidoria de Cultura, vetllarà per l’inventari, conservació i difusió d’aquest patrimoni. La Jornada té el valor d’inventari sumari narrat pels seus protagonistes i està prevista l’edició  de les intervencions que se’ls han encomanat, de manera que aquest estat de la qüestió quedi en lletra impresa i en suport virtual.
A partir d’aquest punt caldrà continuar la feina. La dels arqueòlegs, vull dir. Perquè tal com els lectors de L’Eco de Sitges van poder comprovar la setmana passada, en matèria d’arqueologia a Sitges queden no pocs interrogants.
1969327_609212095822157_836363916_n
Ens queda el que durant temps ha estat l’enigma del Puig de Sitges, aquest turó que és una mena de centre del món per a molts de nosaltres, un nucli de població posterior als Neandertals de Les Coves i anterior als habitants de la vil·la romana del Vinyet. El turó i la mar als seus peus, la gran desconeguda, pel que diuen els experts. L’arqueologia medieval i moderna també ens pot donar sorpreses entre edificis camuflats en reconstruccions, modificacions i restes poc o molt visibles que permeten identificar la continuïtat de la població del puig més enllà dels íbers romanitzats. A l’antiga Subur i a la Sitges medieval potser Indiana Jones hi hauria vingut a cercar tresors, però els nostres arqueòlegs hi troben coneixements i història.
El mapa de Sitges amb indicació dels punts on s'han trobat restes arqueològiques al Puig de Sitges.

El mapa de Sitges amb indicació dels punts on s’han trobat restes arqueològiques al Puig de Sitges.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s